“Hier ben ik helemaal op mijn plek”

Karin is weer terug bij haar oude liefde: de horeca. Ze werkt in de smoothie keuken van Thermen Berendonck in Wijchen en daar voelt ze zich als een vis in het water. Vier verschillende smoothies draaien, zorgen voor verse jus en partjes limoen, maar ook de gebakvitrines aanvullen en het bestek poleren. Samen met haar jobcoach vond zij deze mooie werkplek.

Karin: “Na vier jaar bij een drukkerij gewerkt te hebben wilde ik wat anders. Samen met mijn jobcoach Annelies van ’s Heeren Loo ben ik toen op zoek gegaan naar ander werk. Want thuiszitten dat is helemaal niets voor mij. Ik wil werken! Ik wilde eigenlijk alles wel aannemen, maar de horeca had toch wel mijn voorkeur. Eerder heb ik namelijk bij Lunchcafé Pauli’s In Druten gewerkt en dat beviel heel goed. Helaas kon mijn jaarcontract daar niet verlengd worden, maar ik heb er wel het diploma horeca assistent niveau 1 gehaald!

Fijne sfeer

Als kind heb ik eerst op scholen voor speciaal onderwijs gezeten, later ben ik overgestapt naar een reguliere middelbare school. Daar heb ik VMBO basis gehaald. Mijn eerste wens was om met kinderen te gaan werken. Daar is echter niveau 3 of 4 voor nodig, dat was niet haalbaar. Ik heb ook overwogen helpende niveau 2 te gaan doen maar dat vak bleek niet echt geschikt voor mij. In de horeca voel ik mij veel beter op mijn plek. De Thermen is pas net open dus ik werk hier nog maar kort, maar het bevalt heel goed. Het werk is leuk, de sfeer is prettig en ik heb fijne collega’s. Het is wel aanpoten hoor, maar ik vind het niet erg om hard te moeten werken. Gemiddeld werk ik 24 uur per week, de ene week 18 uur en de andere week 30 uur. Ik krijg een deel salaris en een deel uit de Wajong betaald.

Ondersteuning

Ik ben heel blij dat we dit hebben gevonden. Eerst had ik aangegeven in de bediening te willen werken, uiteindelijk ben ik aangenomen in de keuken als smoothie queen. Dat past eigenlijk veel beter bij mij. Het is wel heel fijn dat jobcoach Annelies mij in het begin toen alles nog nieuw was, zo goed heeft geholpen. De eerste dagen hebben we hier samen gewerkt om alles te leren. En ze heeft handleidingen gemaakt voor de smoothies en de apparaten. Ook helpt ze me bij de digitale systemen die ze hier hebben. Verder kan ik altijd bij mijn supervisor en de floormanager van de Thermen terecht als ik vragen heb.

Het werk is leuk, de sfeer is prettig en ik heb fijne collega’s
Karin

Zelfstandig wonen

In mijn appartement kan ik ook altijd om hulp vragen, dag en nacht. Tot mijn 22e heb ik bij mijn ouders in Tiel gewoond. Ik kreeg behoefte aan meer zelfstandigheid en toen er in Druten bij ’s Heeren Loo een kamer vrij kwam, ben ik meteen verhuisd. Dat was wel spannend hoor, zowel voor mij als voor mijn ouders. Toen ik de eerste keer op mijn eigen kamer zat, wilde ik eigenlijk meteen al weer weg. In het begin ging ik ook nog heel vaak op bezoek bij mijn ouders. Inmiddels ben ik van een kamer naar een appartement met aparte slaapkamer en eigen badkamer gegaan. Samen met de andere bewoners deel ik daarnaast nog een gezamenlijke woonkamer en keuken. Ik heb nu minder vaak de behoefte om naar Tiel te gaan. Ik zie het gewoon als een luxe dat ik twee huizen heb!

Rust bewaren

Ik heb hier heel veel van de begeleiding geleerd. Bijvoorbeeld om op tijd aan te geven dat er iets niet goed is, en niet te wachten tot de bom ontploft. Ik ben een echte binnenvetter en laat alles opstapelen. Ook leer ik om rustig te blijven, de rust te bewaren. Verder leer ik hier eigenlijk alle praktische zaken die horen bij zelfstandig wonen. Zoals wassen, strijken, schoonmaken en koken. Ik hoef dat allemaal gelukkig niet alleen te doen. Er komt een hostel medewerker in de woning en dan ga ik bijvoorbeeld samen met haar mijn appartement poetsen. Of samen koken. Als je wilt kun je elke dag samen met anderen eten. We zijn allemaal zo tussen de 25 en de 40 dus dat is best gezellig. Sommige bewoners willen niet altijd samen eten en koken ook wel voor zich alleen. Dat is niets voor mij. Want hoewel ik in de horeca werk, ben ik niet echt een keukenprinses!”

Goed leven en mooi werk

’s Heeren Loo staat voor goed leven voor cliënten. Spreekt dat u aan? Onze medewerkers van Klantcontact vertellen u graag meer! Bel 0800 355 55 55 of mail naar klantcontact.druten@sheerenloo.nl.

Wil jij ook mooi werk doen voor mensen als Karin of andere cliënten? Neem contact op met Steven Hockers via 06 30 74 16 44, 0800 037 05 10 of steven.hockers@sheerenloo.nl