1000 dertigers gezocht

voor onderzoek naar dertigersbrein

Nijmegen – Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek hebben een start gemaakt met het ontrafelen van het dertigersbrein. Met de Healthy Brain Study willen zij nog beter begrijpen hoe onze hersenen werken. Duizend dertigers uit Nijmegen en omgeving worden hiervoor een
jaar lang gevolgd en getest.

Duizend dertigers

Tot medio 2022 willen onderzoekers duizend dertigers uit en rondom Nijmegen een jaar lang volgen en testen. Projectmanager Lucy Overbeek: ‘We kiezen voor dertigers, omdat hun hersenen zijn volgroeid. Ook hebben dertigers vaak met belangrijke levensgebeurtenissen te maken. Denk aan een nieuwe baan, een burn-out, trouwen, scheiden, een huis kopen, het overlijden van een ouder of kinderen krijgen. Allemaal factoren die van invloed zijn op hoe ze zich voelen en gedragen.’ Alle dertigers kunnen meedoen. Of je nu leerkracht bent, of bakker of manager in een ziekenhuis. ‘Op die manier kunnen we beter uitspraken doen over de algemene bevolking,’, aldus Overbeek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website.

Metingen

Overbeek: ‘Binnen één jaar kan er een heleboel gebeuren. Daarom willen we de dertigers op verschillende momenten volgen.’ Gedurende één jaar worden de deelnemers zowel in hun dagelijks leven gevolgd als op de Radboud Campus getest. Dit gebeurt op drie verschillende momenten, waardoor onderzoekers inzicht krijgen in hoe het voelen, denken en gedrag van mensen door de tijd schommelt. Thuis dragen de deelnemers drie weken activiteitenmeters, zoals een beweegmeter en een slaapband en vullen zij vragenlijsten in op hun mobiel. Op de Nijmeegse campus ondergaan ze drie keer per jaar testen. Er wordt onder andere gekeken naar hun zicht, reactiesnelheid, gehoor en bloeddruk. Ook wordt er een foto van hun hersenen gemaakt, doen ze computertaken en doen ze mee aan een fit-test.

Gelukkigere, fittere en meer zelfredzame mensen

Met de resultaten kunnen wetenschappers nieuwe onderzoeken gaan doen om maatschappelijke vragen en kwesties op te lossen. Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger, fitter, productiever en zelfredzamer kunnen worden.

Wat krijg je voor jouw deelname?

– Minimaal 150 euro
– Een foto van je hersenen
– Meetresultaten
– Drie leuke dagen op de Radboud Campus

Doe mee!

Ben je dertiger? Doe mee aan dit unieke onderzoek. Ga naar de website en meld je aan!