Kies mbo, dan kóm je er!

Jannemieke Wijgergangs de Gelderse MBO Scholen 2
Jannemieke Wijgergangs, algemeen directeur ROC A12

De toekomst voor jongeren met een mbo-opleiding is gunstig. Vakmensen zijn hard nodig. Sterker nog: er is een tekort aan vakvrouwen en -mannen in Nederland. Koning Willem-Alexander zei het ook al tijdens zijn toespraak bij de opening van het mbo-schooljaar: ”Het zijn de mbo’ers die Nederland laten draaien.”

Dát moet jou een goed gevoel geven, nu jij op het punt staat een mbo-opleiding te kiezen. Maar het kiezen van de juiste mbo-opleiding kan lastig zijn. Want welke vakrichting kies je en aan welke school ga je jouw opleiding volgen? Gelukkig sta jij hier niet alleen voor.

Wat kun je zelf doen?
Het aanbod van mbo-scholen en -opleidingen in onze provincie is groot en er staan veel mensen voor jou klaar om je te helpen ontdekken welke opleiding goed bij jou past. Bezoek daarom de open dagen en ga in gesprek met de aanwezige mbo-studenten én gepassioneerde docenten.
Of je kiest voor groen, techniek, zorg, handel, toerisme of media… Kies mbo, dan kóm je er!

Milan Visser - De gelderse MBO Scholen 2
Milan Visser

De sommelier en het 'giraffenmeisje'

De opleiding afronden en dan? Waar komen studenten van verschillende mbo-opleidingen terecht? Milan Visser (20) is sommelier van sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam, Myrthe van Braam (22) verzorgt giraffen in de dierentuin van Kerkrade. Ze volgden beiden hun hart.

Hoe word je sommelier van een restaurant met twee Michelinsterren? Vraag het Milan Visser, en het antwoord is simpel.
“Ik was op een gala voor ondernemers en chefs van sterrenrestaurants in Nederland. Van Parkheuvel waren ze daar ook, en kreeg ik de vraag of ik daar eventueel wilde komen werken”, geeft de voormalig Zevenaarder aan. Milan Visser zat op het Astrum College In Velp. Als hij terugdenkt aan de opleiding, kijkt hij terug op een leuke en leerzame tijd.

KOP-Braam_Gaia_Kerkrade_Giraffe de Gelderse MBO Scholen
Myrthe van Braam

Aan de andere kant van het land zit Myrthe van Braam in Kerkrade. Een stage bracht haar begin 2018 bij GaiaZOO, ze is er niet meer weggegaan. Ze mocht eerst een zwangere collega vervangen, inmiddels is ze in dienst getreden voor de verzorging van giraffen. “We hebben er hier vier, drie vrouwtjes en een mannetje. Het zijn geweldige dieren.”
Ze volgde de opleiding Dier en ondernemen bij Helicon in Nijmegen.  “De opleiding is heel breed, ze besteden vooral aandacht aan de basis. Dat is logisch, want niet iedereen komt in dierentuinen te werken hoor.”

Voor haar was echter al snel duidelijk dat ze in een dierentuin bij de hoefdieren wilde werken. “Neushoorns, maar liever nog giraffen. Dat zijn echt geweldige beesten.”

Velpercampus-RijnIJssel-Techniek-en-ICT-hoofdentree de gelderse mbo scholen
Velpercampus Rijn IJssel

Velpercampus: nieuwe locatie Rijn IJssel trendsettend

‘Hier wil ik leren, ontmoeten en chillen, hier wil ik zijn.’ Dat is het gevoel dat Rijn IJssel zijn studenten én medewerkers met de nieuwe Velpercampus wil meegeven. Een aantal opleidingen verhuist naar het voormalig Akzo-terrein aan de Velperweg in Arnhem. Met naaste buren AkzoNobel, Teijin en Nouryon staat het beroepsonderwijs dicht bij grote multinationals.

Ben Geerdink, cvb-voorzitter van Rijn IJssel noemt de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven essentieel voor een roc. “Met het ontwikkelen van deze campus kunnen we toekomstbestendig onderwijs geven, in een aantrekkelijke en uitdagende leeromgeving.”

Zowel de opleidingen van Techniek & ICT, Creatieve Industrie en Entree & Maatwerk, als de stafdiensten en het college van bestuur komen op het Akzo-terrein. Samen goed voor zo’n 3000 studenten en 250 medewerkers.

Wethouder Jan van Dellen, wethouder Economische Zaken van de gemeente Arnhem, juicht de ontwikkeling van de Velpercampus van harte toe. “Dit is een mega-impuls voor de economie van Arnhem en omgeving. Ik zie de ontwikkeling van de Velpercampus als trendsettend. Niet alleen voor Arnhem, maar voor heel Nederland.”

Wilco-Janssen Sterk de gelderse mbo scholen
Willem Janssen-Sterk

'Docenten waarvan ik les had zijn nu collega’s'

Ongeveer veertig procent van de mbo-studenten van niveau 4 stroomt door naar het hoger beroepsonderwijs. Minder dan de helft slaagt erin om binnen vijf jaar een hbo-opleiding succesvol af te ronden. Ruim twintig procent van de doorstromers haakt af tijdens het eerste jaar.

Wilco Janssen-Sterk (34) lukte het wel. Na de mavo ging hij naar een mbo-opleiding niveau 3, die werd gevolgd door een opleiding op het niveau 4, waarna hij verpleegkundige werd. Naast zijn werk begon hij met de lerarenopleiding. In februari gaat hij Onderwijswetenschappen volgen op de Open Universiteit.

Deze bijzondere (onderwijs)carrière is absoluut niet gepland. Integendeel, toen Wilco slaagde voor de mavo op het Doorwerth College, had hij het helemaal gehad met school. “Op de dag van de diploma-uitreiking heb ik mijn diploma opgehaald en ben meteen weer gegaan. Voor mij geen feest. Ik was er helemaal klaar mee.”

Inmiddels werkt hij drie dagen per week als verpleegkundige bij ziekenhuis Gelderse Vallei en heeft hij vanaf september 2017 een part time aanstelling als docent Zorg & Welzijn op het Dulon College in Ede. “Dat was wel grappig. Ik heb hier op school gezeten. Docenten waarvan ik les heb gekregen, zijn nu collega’s.”

wolters de zoetekoks de gelderse mbo scholen
Joost Koks

Landgoed als leslokaal

Leren in de buitenlucht. Dat klinkt veel studenten ongetwijfeld als muziek in de oren. Geen muf klaslokaal of dodelijk saaie collegezaal, maar een park, een compleet landgoed! Zon op je gezicht, wind door de haren. En af en toe een plensbui op je pet.

Studenten van Helicon MBO Velp hebben zo’n studiepark, een uniek kennislandgoed in Europa. Een inspirerende en groene leeromgeving, eentje die perfect aansluit op de opleidingen die deze school biedt. Bodem- en wateronderzoek, aanleg-, kennis- en onderhoud van beplanting, landmeten, dierverzorging, het plaatsen van rasters en verhardingen: Helicon brengt alles meteen in de praktijk. Leren van een plaatje of filmpje? Nee, hier wordt vaardigheid gewoon buiten opgedaan.

Joost Koks, docent watermanagement, schat in dat toch bijna de helft van alle lesuren buiten plaatshebben. Zelfs voor coaching en feedbackgesprekken met leerlingen, vaak een-op-een, struint hij het liefst dwars door het landgoed. “Het ligt er toch, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Praten gaat trouwens een stuk lekkerder als je wandelt.”

Groen onderwijs 1 de gelderse mbo scholen
Jeroen Keep
Groen onderwijs 2 de gelderse mbo scholen
Jeroen Keep

Groen onderwijs vernieuwt in Zone.college

Zone.college is een nieuwe naam voor Groen onderwijs, maar is zeker geen beginnende onderwijsinstelling. De twee groene scholen AOC Oost en Groene Welle hebben de krachten gebundeld en werken sinds augustus onder deze nieuwe naam samen verder aan innovatief Groen en duurzaam onderwijs in Oost Nederland.

Leerlingen en studenten volgen bij Zone.college hun opleiding in de vmbo.zone of in de mbo.zone. Door een combinatie van theorie en vooral praktijk, binnen en buiten de school, bereidt Zone.college haar leerlingen en studenten voor op een vervolgopleiding of een baan in de groene sector.

Voor het mbo richt de school zich vooral op het leren in een echte beroepscontext, die meebeweegt met de ontwikkelingen binnen de vele sectoren waarvoor studenten worden opgeleid. De groene sector biedt veel uiteenlopende banen op diverse niveaus. Overijssel en Gelderland kennen veel werkgevers in de agro- en food business.

Daarnaast wordt gewezen op de toenemende aandacht voor natuur, duurzaamheid en voedselveiligheid, waar veel nieuwe banen worden gecreëerd. “Dat vraagt om goed opgeleide mensen met een gezonde en groene kijk op het leven.” In de mbo.zone worden ruim 40 mbo-opleidingen aangeboden. In alle opleidingen speelt de praktijk een belangrijke rol.

Dierenverblijf de gelderse mbo scholen 2
Lana Voeten & Debbie van de Wardt

Leren over leguanen en hoenkriels door ze zelf te verzorgen

De zijdehoenders zien eruit alsof ze net gewassen en gekapt zijn. Ze scharrelen parmantig rond in hun smetteloze hok in het Dierenverblijf van Helicon MBO Nijmegen. “We wassen ze niet hoor”, zegt Lana Voeten (19), student Dier en gedrag. “We borstelen soms.”

Het ruikt bijna niet naar dieren, toch zitten hier konijnen, muizen, ratten, kippen, maar ook exotischer exemplaren als schildpadden, slangen en hagedissen. Studenten leren in het verblijf omgaan met allerhande kleindieren.
Helicon MBO Nijmegen biedt groen onderwijs aan 700 studenten. Daarvan volgen ongeveer 500 studenten een dieropleiding. Andere richtingen zijn Stad en mens en Tuin en landschap.

“Wij leren alles over het gedrag, het welzijn van dieren en de voeding”, zegt Debbie van de Wardt (18), student Dier en gedrag. Van kleins af aan vond ze dieren al geweldig en trok ze de natuur in om beestjes te zoeken. Ze heeft thuis een hele ‘veestapel’. In de toekomst zou ze graag een zorgboerderij runnen.

Op zoek naar jouw opleiding?

Neem alvast een kijkje op de website en open dagen van jouw school en meld je aan.

Aeres MBO

Barneveld, Ede, Nijkerk, Velp

Helicon

Apeldoorn, Geldermalsen, Nijmegen, Velp

ROC A12

Ede, Velp/Arnhem, Veenendaal

Rijn IJssel

Arnhem, Bemmel, Dieren, Elst, Nijmegen, Renkum, Ulft, Wageningen, Zevenaar