Oproep van vuilnismannen van Dar

Weet u hoe gevaarlijk naalden in een afvalzak zijn?

We vinden ze tegenwoordig overal, in speeltuinen, in parken of gewoon op straat. Weggegooide drugs- en diabetesnaalden en ander medisch afval. Helaas komen gebruikte naalden ook steeds vaker in de plastic+ zakken en containers terecht. Met alle gevolgen van dien. Daar denken we liever niet over na. Jaarlijks worden in Nederland duizenden meldingen gemaakt van mensen die zich aan naalden prikken. Dit is dus ook voor ons gevaarlijk. Wij kunnen onszelf pijn doen en het is schadelijk voor onze gezondheid. Dit geldt ook voor mensen die het afval sorteren na het ophalen.

Geprikt en dan? Afwachten in spanning

Er zijn strakke afspraken als wij onszelf prikken tijdens het ophalen van afval. We moeten dit melden en er wordt dan een test gedaan. Het grootse risico van jezelf prikken is het krijgen van nare ziektes zoals hepatitis B, hepatitis C-virus, en/of HIV. Het wachten op een uitslag is elke keer weer slopend voor ons. Stel dat deze testen positief zijn. En dit komt doordat wij gewoon ons werk doen en afval ophalen. Deze ellende is makkelijk te voorkomen als mensen naalden bij de apotheek inleveren.

Gratis naaldenemmer bij de apotheek

Als u naalden gebruikt kunt u gratis een naaldenemmer ophalen bij de apotheek en deze weer gevuld daar inleveren. U krijgt dan gelijk een nieuwe lege emmer mee naar huis. Dat geldt ook voor andere medicijnen. Laat ze niet slingeren en voorkom dat bijvoorbeeld kinderen of anderen zoals wij hiermee in aanraking komen. Breng ze netjes terug naar de apotheek. Dit is gratis en een service van de apotheek. U helpt hier anderen mee.

Kijk! Afval=grondstof als u het goed scheidt

Behalve dat naalden gevaarlijk zijn voor ons, zorgen ze er ook voor dat we plastic+ (plastic verpakkingen, blikken en pakken) niet meer opnieuw kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Plastic+ is namelijk weer grondstof voor nieuwe producten. Door uw medisch afval goed te scheiden, helpt u hieraan mee. Als u bijvoorbeeld naalden bij uw plastic+ doet, kunnen wij al het plastic+ uit de hele inzamelwagen niet meer hergebruiken. Al het goede scheiden was dan voor niks. Dat is zonde. Lever medisch afval zoals naalden daarom gewoon in bij uw apotheek. Meer voorbeelden: www.dar.nl/medischafval

Afvalwijzer en Dar app

Voor meer informatie over bijvoorbeeld medisch afval of tips over afvalscheiding kijkt u op www.dar.nl. Weten wanneer wij uw afval ophalen? Kijk dan op uw (digitale)afvalwijzer: www.dar.nl/afvalwijzer of download de Dar app. Op de app vindt u bijvoorbeeld een afvalscheidingswijzer. Die kan u helpen als u twijfelt of uw afval bij plastic+ hoort of niet.

Samen zorgen we voor een goede en veilige afvalscheiding! U doet toch ook mee?