Weet u eigenlijk wat er allemaal bij plastic+ mag?

Tips van Dar voor makkelijk afval scheiden!

U staat in de keuken met een leeg boterkuipje in uw hand?
Wat doet u hier dan mee? Doet u dit bij plastic+ of het restafval? Een boterkuipje is misschien nog niet zo lastig, maar veel ander afval wel. Vaak gaat afval scheiden goed, maar nog niet altijd. Om het voor u makkelijker te maken, helpen wij u hier graag bij.

Wat is plastic+?

Plastic+ is de verzamelnaam voor plastic verpakkingen, blik en pak. In de regio Nijmegen halen wij steeds meer plastic+ op. Dat afval scheiden, en dus ook plastic+ scheiden, belangrijk is, weten we allemaal. Toch gaat dit nog niet altijd even goed. Wij geven daarom graag tips.

Handige vragen die u uzelf kunt stellen:

Wat hoort bij plastic+?

1. Is het een verpakking?
2. Is het leeg?
3. Komt het uit keuken of badkamer?
Dan mag het meestal bij plastic+.

Wat mag bij plastic+?

  • Lege plastic verpakkingen van kaas, vlees en vis
  • Lege verpakkingen van shampoo, tandpasta en schoonmaakmiddelen
  • Lege flessen van frisdrank, water, melk en azijn
  • Lege knijpflessen van sauzen
  • Lege blikjes
  • Lege blikken van soep, groente en fruit
  • Lege pakken van vruchtensappen, yoghurt, melk en vla
  • Lege pakken van soep en pastasaus

Twijfelt u? Bekijk de afvalwegwijzer in de Dar app. Vul het product in waarover u twijfelt en u krijgt meteen antwoord. Of vind meer informatie op: www.dar.nl/plastic

Wat gaat nog wel eens mis?

We zien helaas ook dat plastic+ vervuild is met bijvoorbeeld luiers, gft-afval, verpakkingspiepschuim, taartdozen, hard plastic zoals plastic speelgoed en emmers. Ook medisch afval zoals naalden en spuiten zorgt voor vervuiling van plastic+. Daarnaast is medisch afval ook gevaarlijk voor mensen die het afval inzamelen en sorteren. Breng medisch afval daarom naar uw apotheek en doe luiers en taartdozen bij uw restafval. Hard plastic en verpakkingspiepschuim kunt u gratis inleveren op de milieustraat.

Wat gebeurt er als u plastic+ niet goed scheidt?

Als u plastic+ niet goed scheidt, dan keurt de afvalverwerker de hele vrachtwagen vol plastic+ af. Één diabetesnaald of spuit kan hier al voor zorgen. Plastic+ scheiden was dan allemaal voor niets. Het plastic+ uit deze vrachtwagen kunnen we dan niet gebruiken als grondstof voor nieuwe producten en dat is zonde en kost geld. Plastic gebruiken we bijvoorbeeld voor nieuwe plastic producten zoals fleecetruien, mutsen en tennisballen.